FMEA staat voor Failure Mode and Effect Analysis. De methode bestaat al sinds 1949 en is bedacht door het Amerikaanse leger. Zij ontwikkelden de methodiek om het risico van materiaalstoringen te analyseren. Daarna werd FMEA toegepast in de ruimtevaart,…
Occurrence, Detection en Severity
Het waarderen van de risico’s in de FMEA blijft een lastig werkje. Het leidt soms tot veel discussie en daarmee langdradige, saaie meetings. Jammer, want dit tijdverlies voegt geen waarde toe aan de FMEA…
Binnen of buiten de FMEA?
In de gezamenlijke nieuwe automotive FMEA-norm van de VDA en de AIAG valt een aantal veranderingen op. Een daarvan is de verdere integratie van de functionele analyse in de FMEA. Dit levert een aantal extra kolommen…
De krachten gebundeld
Volgens welke methode maakt u uw FMEA’s? Binnen de automotive industrie zijn er twee leidende normen. De FMEA-norm van de Amerikaans AIAG en die van de Duitse VDA. De eerste FMEA-norm is de oudste en wordt wereldwijd…
Bent u op zoek naar een nieuwe telefoon? Dan wordt het vast niet de nieuwste Samsung Galaxy Note. U heeft de berichten wel voorbij zien komen, deze toestellen schijnen zomaar spontaan in brand te kunnen vliegen. Het probleem is zo ernstig dat…
Een appel smaakt heel anders als een peer en preventie is iets heel anders als detectie. Dit lijkt vrij logisch maar toch is het in een FMEA vaak lastig te zijn om dit onderscheid te maken. Appels en peren worden dan in de verkeerde kolommen…
Niet iedereen zit er op te wachten om met FMEA-analyse aan de slag te gaan. In sommige bedrijven probeert men dat juist zoveel mogelijk te vermijden. Als ik het onderwerp FMEA daar aansnij is het antwoord “Gelukkig hoeven wij dat nog niet…
In 5 stappen naar een betere FMEA
De eerste FMEA werd al in de jaren ’40 in de vorige eeuw gemaakt. Het Amerikaanse leger wilde graag beter begrijpen wat het effect van materiaal-storingen zou zijn op de effectiviteit op het slagveld en op…
FMEA voor dummies
FMEA VAKBLOGWorstelen met Waardering
FMEA VAKBLOGFunctionele Analyse onder de aandacht
FMEA VAKBLOGNieuwe FMEA-norm voor de Automotive Industrie
FMEA VAKBLOGEen beller is sneller!
FMEA VAKBLOGAppels en peren vergelijken
FMEA VAKBLOGBang voor het F-woord
FMEA VAKBLOGIn 5 stappen naar een betere FMEA
FMEA VAKBLOG