De krachten gebundeld
Volgens welke methode maakt u uw FMEA’s? Binnen de automotive industrie zijn er twee leidende normen. De FMEA-norm van de Amerikaans AIAG en die van de Duitse VDA. De eerste FMEA-norm is de oudste en wordt wereldwijd het meest toegepast. Ook als u niet bewust volgens een bepaalde norm werkt is de kans groot dat uw FMEA’s hierop zijn gebaseerd. Vooral de indeling van het FMEA-formulier en de waarderingstabellen voor Severity, Occurrence en Detectie zie ik vaak voorbijkomen. De Duitse FMEA-norm, de VDA is wat moderner en heeft vooral meerwaarde door de heldere stapsgewijze beschrijving van de FMEA-methodiek. De trainingen die ik geef zijn dan ook al sinds jaren een mooie mix van deze beide normen.
Samen verder
Binnenkort gaat er echter wat moois gebeuren in FMEA-land; de AIAG en de VDA zullen in mei van dit jaar een gezamenlijke norm uitbrengen. Dat is om een aantal redenen goed nieuws. De grootste winst is natuurlijk dat u al uw klanten voortaan kunnen bedienen met dezelfde FMEA-formulieren die volgens uniforme regels zijn opgesteld. Alle kennis en ervaring die in beide groepen aanwezig is wordt gebundeld in de nieuwe norm. Hierin is goed gekeken naar de praktijk van product- en procesontwikkeling binnen de industrie. Veel zaken die door logische interpretatie van de norm en de toepassing ervan in de praktijk al voor de hand lagen zijn nu expliciet beschreven in de norm. Dit heeft geleid tot een aantal veranderingen.
RPN verdwijnt
De meest in het oog springende daarvan is wel het verdwijnen van de RPN als beoordelingscriterium voor de risico’s. Ook wordt de functionele analyse verregaande geintegreerd in de FMEA. Daarnaast zijn er nog vele andere zaken veranderd zoals de interpretatie van een aantal begrippen en de indeling van het FMEA-formulier. Dit laatste gaat van ongeveer 20 naar meer dan 30 kolommen. Dat maakt het er niet eenvoudiger op, vooral wanneer u uw FMEA’s nog met Excel maakt. Tot slot is naast de Design-FMEA en de Proces-FMEA nu ook de FMEA-MSR in de norm beschreven. MSR staat hierbij voor Monitoring and System Reaction. In deze FMEA wordt dan ook gekeken naar de wijze waarop het systeem (de auto) omgaat met de potentiële fouten die in de DFMEA zijn benoemd en de mate waarin deze fouten tijdig kunnen worden opgemerkt. De FMEA MSR is een belangrijke aanvulling op de norm voor functionele veiligheid: ISO 26262.
Hoe staat het er mee ?
Tot en met maart van dit jaar was de voorlopige versie van de nieuwe FMEA-norm beschikbaar. Hiermee werdt door een aantal gerenommeerde bedrijven in Duitsland en in de VS proefgedraaid. Ook andere geïnteresseerden konden de norm bekijken en hun opmerkingen opsturen. Dat is massaal gedaan. Hiermee is de commissie nu aan het werk. De definitieve versie van de norm wordt in mei wordt geïntroduceerd. Er zal een Duitse versie en een Amerikaans komen. Beide versies zijn gelijk, echter de Duitse geeft vaak nog wat extra aanvullende informatie en uitleg.
Ook ik heb de voorlopige normen gelezen. Ik zal de meest in het oog lopende veranderingen de komende maanden in een serie van blogs behandelen en u zo op de hoogte brengen van de grote lijnen van de nieuwe norm.
inschrijven
Klik hier om u in te schrijven voor dit FMEA vak-blog en lees regelmatig een nieuw artikel.
Heeft u een goed idee voor mijn volgende onderwerp? Mail het naar mij en ik ga ermee aan de slag.