Functionele Analyse

Design for Six Sigma dankzij inzicht en functionele analyse

Stel: uw klant klaagt over vlekken op de technische producten die u maakt. Maar… is er iets afgesproken over vlekken? En belemmeren ze de kwaliteit en functionaliteit van het product? smartFMEA helpt u dit soort situaties te voorkomen óf strategisch te herstellen. Hoe? Dankzij een praktische functionele analyse die u de opstap geeft naar Design for Six Sigma. Resultaat? Meer inzicht in uw product, meer innovatiekracht in uw bedrijf, een directe oplossing bij acute problemen én een robuust design op niveau 6 sigma.

Van standaardleverancier naar expert

Vaak is uw klant niet duidelijk en compleet in zijn specificaties. De gaten vullen uw techneuten in met aannames en oplossingen die in het verleden goed werkten. Maar… zijn dit wel de juiste oplossingen voor de nieuwe productopdracht? En werkte dit in het verleden echt wel zo goed? Hoe groot is de kans op vertragingen en klachten?

Met andere ogen kijken

In de praktijk zorgt bovenstaande vaak voor falen, ontbrekend Design for Six Sigma en andere problemen in de productontwikkeling. De oplossing? Vraag uw klant naar specificaties en vraag dóór. Investeer samen tijd. Dan vertaalt u de goed gebalanceerde klantenwens structureel door naar functionaliteit van alle componenten. Resultaat? Uw engineers kijken anders naar het product, u wordt een waardevolle ontwikkelingspartner én u bereikt een robuust Design for Six Sigma.

Samen kiezen we welke van onderstaande tools daarbij in uw situatie het beste past.

Met deze Design for Six Sigma tools helpen wij u

Gestructureerd brainstormen over functies:

  • BB diagram
  • Interface Matrix
  • Parameter Diagram

Versterken en prioriteiten stellen:

  • QFD

Block boundary diagram

Met dit diagram geeft u de afbakening van het ontwerp aan. En de relatie van het product met zijn omgeving. Goede handvatten voor de Design for Six Sigma.

Interface matrix

Met deze matrix krijgt u naar keuze beter zicht op: (1) de interactie tussen de componenten van het product onderling óf (2) tussen het product en zijn omgeving.

Parameter diagram

Dankzij het Parameter diagram krijgt u ook de secundaire en onbedoelde functies in beeld. Zo weet u waar de aandacht naar uit moet gaan voor een beheersbaar effect en Design for Six Sigma.

Voordelen met QFD

Dankzij QFD weten uw engineers snel waarop ze zich echt moeten focussen. Vaak geven ze namelijk aandacht aan functionaliteiten waar de opdrachtgever niet aan denkt. Dat staat Design for Six Sigma in de weg.

QFD laat kansen voor optimalisatie, innovatie en Design for Six Sigma dus beter zien. Hierdoor onderkent u makkelijker de prioriteiten en beperkt u de input voor de DFMEA. Zo blijft de omvang hiervan behapbaar. Met onze DFMEA-training geeft u ze hiervoor nóg betere handvatten.

QFD: slimme productanalyse

Ontbreekt bij uw productontwikkeling de structuur? Loopt de omvang van uw Design FMEA (DFMEA) uit de hand? Of kopiëren uw engineers hun werk klakkeloos bij nieuwe productontwikkeling? In onder meer deze situaties helpen we u met de Quality Function Deployment, kortweg QFD.

Met de functionele productanalyse QFD krijgt u in beeld wat uw klant aan functies precies wil. Dat vertaalt u door naar de verschillende componenten in het product: de blauwdruk voor uw engineers. Hiermee legt u een stevige basis voor het ontwerpen en valideren van het productdesign en het installeren van een betrouwbaar productieproces.