Nieuwe FMEA
Met FMEA kan je producten en processen analyseren. Dat is algemeen bekend. Maar sinds in 2019 de nieuwe, geharmoniseerde FMEA norm van de automobiel industrie uit is gebracht kennen we nog een derde FMEA type, de FMEA-MSR. In de VDA/AIAG norm wordt deze beschreven als “Supplemental FMEA for Monitoring and System Response” als toevoeging aan de Design FMEA. Waarom hebben we deze nieuwe, extra FMEA nodig en wat kunt of moet u er mee?
Steeds complexer
De systemen die wij ontwikkelen en produceren worden steeds ingewikkelder. Dat geldt niet alleen voor de automobiel industrie maar ook voor de meeste andere bedrijfstakken. Onze auto’s, printers en stofzuigers zitten vol complexe techniek die we als gebruiker al lang niet meer kunnen overzien. We zijn van pure mechanica via mechatronica beland in een wereld waar mechanica, elektronica en software verregaand zijn geïntegreerd in complexe systemen. Deze geïntegreerde techniek moet het gebruiksgemak verhogen en ons meer comfort en veiligheid bieden. Om de betrouwbaarheid van deze complexe techniek te garanderen laten we het systeem zichzelf bewaken en ingrijpen wanneer er een fout wordt geconstateerd. Dat noemen we Monitoring & System Response ofwel MSR.
Monitoring & System Response
Met MSR zorgen ervoor dat we beter op onze systemen kunnen vertrouwen. Het werkt met een sensor die de fout opmerkt en een signaal stuurt naar een processor (ECU). Deze verwerkt het ingekomen signaal en stuurt vervolgens de actuator aan om response te verzorgen. Hierbij kunnen sensor en actuator zowel uit hardware als uit software bestaan.
Voorbeelden van MSR
Een voorbeeld van MSR is de auto die zelf merkt dat de accu niet meer bijlaadt tijdens het rijden en reageert door alle niet noodzakelijke elektrische systemen af te schakelen om stroom te sparen. Een ander voorbeeld is de lift die is uitgerust met een beknellingsbeveiliging. Om er zeker van te zijn dat deze beveiliging altijd werkt doet de lift zelf regelmatig een plausibiliteitscheck. Hiermee controleert de lift of de sensor uit dit veiligheidssysteem nog goed werkt. Bij een gebleken defect gaat de lift automatisch in storing. MSR wordt steeds belangrijker, maar we moeten er wel op kunnen vertrouwen. Hoe zeker weten we dat de ingebouwde MSR veiligheden ook echt werken? De FMEA-MSR kan dit analyseren. We maken hiervoor eerst de DFMEA. We kunnen vervolgens de FMEA-MSR toepassen op alle risico’s die hierin betrekking hebben op MSR regelingen.
Wat is een FMEA-MSR?
De Design FMEA gaat over fouten die mogelijk op kunnen treden in het ontwerp van ons product. We richten ons daarbij op het voorkomen en detecteren van deze mogelijke fouten in de ontwikkelfase, dus voordat we ons ontwerp vrijgeven voor productie en levering aan de klant. Maar zelfs een productontwerp waar door middel van een DFMEA de grootste kwaliteitsrisico’s zijn uitgehaald kan later tijdens het gebruik falen. Dat kan bijvoorbeeld door slijtage, door elektronica die kapot gaat of door onvoorzien gebruik of gebruiksomstandigheden. In sommige gevallen is dit onacceptabel omdat het effect hiervan gevaar oplevert voor gebruikers of anderen. Om potentieel onveilige situaties te ondervangen wordt het ontwerp daarom uitgerust met MSR. We laten het product zichzelf controleren en ingrijpen wanneer er iets niet in orde is. De FMEA-MSR is dus gericht op het gebruik van ons product in de praktijk, om zeker te stellen dat in voldoende mate aan de veiligheidsdoelstellingen wordt voldaan. De onderzoeksvraag is hierbij: Hoe zeker weten we dat fouten opgemerkt worden door het systeem of de gebruiker (Monitoring) en dat daar een afdoende reactie op volgt (Response)? Het doel daarbij is om het gevaarlijke effect van de fout te elimineren of te vervangen door een minder ernstig effect.
Uitvoering
De FMEA MSR is een aanvulling op de Design FMEA. In Excel staat de FMEA MSR dan ook simpelweg achter de Design FMEA. Vervolgens verbergen we alle Design FMEA kolommen rechts van de kolom “Failure Cause”.
Voor alle FMEA regels die betrekking hebben op een MSR situatie met mogelijk (zeer) ernstige gevolgen vullen we nu de kolommen van de FMEA-MSR in. Net als bij de DFMEA bepalen we het risico aan de hand van drie getallen op een schaal van 1 tot 10. De Severity of Ernst van het gevolg nemen we over uit de DFMEA. Er is dan ook geen aparte Severity tabel voor de FMEA MSR.
Unieke FMEA-MSR criteria
De andere twee criteria zijn wel uniek voor de FMEA-MSR. Dat zijn de getallen voor de Frequentie en de Monitoring. Bij de Frequentie maken we een inschatting hoe vaak de fout zal voorkomen tijdens het gebruik. Hoe vaker we denken dat de fout zal voorkomen, hoe hoger het Frequentie getal. Het Monitoring getal is gebaseerd op twee zaken; hoe zeker weten we dat de fout zal worden opgemerkt en hoe zeker weten we dat er op effectieve wijze zal worden gereageerd om een te ernstig effect af te wenden. Met de getallen voor Effect, Frequentie en Monitoring wordt met een tabel bepaald wat de Actie Prioriteit (AP) is. Hiermee wordt ook duidelijk of er nog aanpassingen nodig zijn aan de diverse MSR regelingen in het systeem.
Is een FMEA-MSR verplicht?
Een FMEA MSR is een aanvulling op een Design FMEA. Wanneer u geen designverantwoordelijkheid draagt voor het product is deze voor u dus niet van toepassing. Verder heeft een FMEA-MSR een heel specifiek doel, namelijk het analyseren van de effectiviteit van de toegepaste MSR regelingen binnen een product of systeem. Dat houdt in dat u dus geen FMEA-MSR hoeft uit te voeren wanneer er geen MSR regelingen in uw product aanwezig zijn. Een goede DFMEA is dan voldoende. Wanneer er wel MSR aanwezig is in uw product is het aan u en uw klant om te bepalen of de complexiteit zodanig is dat een FMEA-MSR gewenst is en welke van de MSR regelingen daarin moet worden meegenomen.
Hulp nodig bij FMEA-MSR?
Gaat u met FMEA-MSR aan de slag maar weet u nog niet goed hoe u dit het beste kunt aanpakken? Ik help u er graag mee op weg. Zo kan ik bijvoorbeeld helpen met:
- het opzetten van een goede template
- de integratie met de DFMEA
- het trainen van de medewerkers die de FMEA moeten uitvoeren
- het begeleiden van de DFMEA en FMEA-MSR sessies
Neem contact op dan kijken we samen hoe ik u hierbij het beste kan ondersteunen.
Email: [email protected]
Telefoon: 0654343420