Een appel smaakt heel anders als een peer en preventie is iets heel anders als detectie. Dit lijkt vrij logisch maar toch is het in een FMEA vaak lastig te zijn om dit onderscheid te maken. Appels en peren worden dan in de verkeerde kolommen ingevuld. Soms moeten ze zelfs een kolom delen op het FMEA formulier. Hoe zit dat ook alweer met preventie en detectie in een FMEA?
Occurrence of Detectie?
Als eerste is het van belang om u goed te realiseren dat het getal voor de Occurrence wordt onderbouwd met de preventie maatregelen die u hebt getroffen of gepland. Hoe krachtiger deze maatregelen zijn hoe lager dit getal mag zijn. Het Detectie getal is gebaseerd op de detectie maatregelen. Hoe beter deze zijn, hoe lager het getal. In het kort:
Betere preventie geeft een lagere kans dat de fout optreedt ofwel een lagere Occurrence (O) waarde
Betere detectie geeft een grotere kans dat de fout ontdekt wordt ofwel een lagere Detectie (D) waarde
Proces FMEA
Laten we als eerste naar de proces FMEA kijken. Hier is het onderscheid het eenvoudigst te maken. Stel dat u een verspaningsbedrijf hebt met draai- en freesbanken. Om een nieuw product te kunnen maken heb u uw eerste 3D printer aangeschaft. U hebt geen ervaring met deze technologie. De kans op productiefouten is dus zo goed als zeker. Belangrijke preventiemaatregelen zijn hier het trainen van de medewerkers en de beschikbaarheid van duidelijke werkinstructies. In de machine kunnen ook preventiemaatregelen zijn ingebouwd die u behoeden voor al te grote rampen. Dit kan bijvoorbeeld met een begrenzing van de printsnelheid.
Detectie maatregelen zijn alle metingen en controles die worden gedaan. Ook kan een fout worden ontdekt doordat een volgende bewerking hierdoor simpelweg niet mogelijk is. De detectie maatregel is krachtiger naarmate de kans op ontdekking groter is en de ontdekking eerder plaatsvindt.
Design FMEA
Voor een design FMEA is onderscheid minder duidelijk. De verschillende FMEA handleidingen geven niet altijd een duidelijke richtlijn. Het meest voor de hand liggend is het om preventie en detectie te relateren aan de mijlpalen in het ontwikkeltraject. Alle maatregelen die in de beginfase worden getroffen vallen onder preventie. Dit zijn bijvoorbeeld calculaties, simulaties, literatuurstudies en principetesten. Ook ervaring met de technologie mag hier worden genoemd. Testen aan de definitieve samples waarbij het design wordt gevalideerd vallen onder detectie.
Van testen in eerdere fasen van de ontwikkeling moet eenmalig worden besloten onder welke noemer ze moeten vallen. Daarna moet dit consequent zo worden doorgevoerd voor alle FMEA’s. Het Detectie-getal is lager naarmate de test meer relevante informatie geeft over de potentiële fout en naarmate de test eerder in het ontwikkeltraject wordt uitgevoerd. Het ontwikkeltraject eindigt als het design definitief gemaakt wordt en overgedragen aan de productie organisatie. Controles tijdens de productie kunnen niet worden opgevoerd als detectie maatregelen in de DFMEA.
Meetlat
De waarderingstabel voor Occurrence en Detectie is uw meetlat. Hiermee bepaalt u de waarde van de getroffen maatregelen voor het verminderen van de risico’s. Het spreekt voor zich dat hierin een heldere en specifieke beschrijving van de preventieve en detectie maatregelen erg belangrijk is. Schroom daarbij vooral niet om de standaard tabel aan te vullen met bedrijfs-eigen beschrijvingen en terminologie. Dit zal de waardering van de maatregelen alleen maar consequenter en makkelijker maken!
inschrijven
Klik hier om u in te schrijven voor dit FMEA vak-blog en lees regelmatig een nieuw artikel.
Heeft u een goed idee voor mijn volgende onderwerp? Mail naar [email protected]
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!