FMEA vak-blog
Elke maand een nieuw artikel
FMEA CHECK
Hoe goed zijn uw FMEA’s?
BEKIJK NU
BETERE FMEA'S IN MINDER TIJD!
FMEA met meer plezier en minder kosten
LEES VERDER
RENDEMENT UIT UW FMEA
U investeert in FMEA, maar wat levert het u op?
LEES VERDER

FMEA vakblog: meer rendement uit FMEA

meer rendement uit FMEA

Het verhogen van het rendement van een willekeurige investering kan op twee manieren, door de kosten te verlagen en door de opbrengst te verhogen. Hoe zit dat met een FMEA? In deze white paper ga ik in op de kosten en baten van een FMEA en hoe deze zijn te optimaliseren.

Kosten verlagen

Aan de meeste FMEA’s worden veel kostbare engineering-uren besteed. Door FMEA in het bedrijf en binnen de projecten goed te organiseren en door de teamsessies effectief te laten verlopen valt veel winst te behalen. Dit begint al met de wijze waarop FMEA is georganiseerd binnen het bedrijf. Een aantal basisvoorwaarden moet minimaal zijn geregeld.

Gereedschap
Het lijkt misschien een goed idee om met Excel te werken maar met het gebruik van spePlato netbuilder modulecifieke FMEA software wordt de administratie van de FMEA veel eenvoudiger. Alleen daarom al verdient deze investering zich snel terug. Bovendien gaat de kwaliteit van de FMEA met sprongen omhoog en is het maken van rapportages veel makkelijker.

DE TEAMSESSIES

Eerst voorbereiden
Een goede voorbereiding is nodig om de scope en focus van de FMEA te bepalen en kan wel tot 50% van de teamsessies besparen. Dit geldt vooral voor design FMEA’s. Technisch overleg met de klant levert heldere, complete specificaties op waarmee het concept van het product kan worden gekozen en de scope van de DFMEA kan worden vastgesteld. Voor de functionele analyse worden tools als Blok Boundary diagram, Parameter Diagram en Interface Matrix toegepast. Door middel van Quality Function Deployment (QFD) worden de functies door vertaald de verschillende niveaus in de BOM en kunnen prioriteiten worden gesteld. De aldus geselecteerde functies zijn de basis en meteen ook de agenda voor de FMEA sessies.

Eigenaarschap van de FMEA procedure
Het helpt enorm als er binnen het bedrijf een vast aanspreekpunt is voor de FMEA methodiek. Deze FMEA facilitator is eigenaar van de FMEA handleiding of procedure. Hierin is een aantal specifieke keuzes vastgelegd voor de aanpak van de FMEA die het beste past bij het bedrijf.De facilitator fungeert tevens als vraagbaak voor de FMEA-teams en verwerkt de lessons-learned in de procedure.

Kennis
Het is belangrijk dat de deelnemers aan de FMEA allemaal minimaal een basistraining FMEA hebben gehad. Ondanks dat een aantal mensen waarschijnlijk reeds wat FMEA kennis en ervaring heeft is het toch zinvol gezamenlijk een training te volgen. Hiermee staan alle neuzen dezelfde kant op en hoeft er geen tijd te worden besteed aan uitleg over de FMEA methodiek en de aanpak staat niet ter discussie. Het team kan daarmee sneller tot de kern komen bij de discussies tijdens de FMEA sessies.

Hou het team zo klein mogelijk
Maar zorg er wel voor dat voldoende kennis aanwezig is over het te bespreken onderwerp en er naast de ervaren collega’s liefst ook iemand in het team zit die er nog fris tegenaan kijkt. Een collega van de afdeling Kwaliteit is een waardevolle aanvulling, zijn inbreng is een kritische blik en het toevoegen van de kwaliteitshistorie.

Gebruik een ervaren moderator
Deze zorgt ervoor dat de FMEA sessies sneller en beter verlopen. Dit kan iemand uit het eigen bedrijf zijn of een externe persoon. In elk geval moet hij een gedegen kennis van de FMEA methodiek hebben, de juiste persoonlijke eigenschappen om het groepsproces in goede banen te leiden en moet hij zelf niet teveel inhoudelijk betrokken zijn bij het onderwerp.

Baten verhogen

In de eerste plaats wordt een FMEA gemaakt om faalkosten en tijdverlies in de toekomst te vermijden. Deze zijn moeilijk te calculeren, immers je weet nooit hoe het zou zijn geweest als de FMEA niet was gemaakt. Zelf beschouw ik een FMEA als succesvol als deze tot een of meerdere bijstellingen van het product- of procesontwerp leidt. Naast kostenbesparing levert een goede FMEA levert echter meer op:

De FMEA als kennis database
Het hoe en waarom van het ontwerp is vastgelegd in de FMEA. Hiermee wordt kennis uit de hoofden van de engineers geborgd voor het bedrijf. Erg belangrijk in een tijd waarin mensen niet meer hun hele leven bij dezelfde baas blijven werken.

Basis voor foutenanalyse
Wanneer tijdens de levensloop van het product een analyse fouten moeten worden geanalyseerd dan kan het visgraatdiagram of de foutenboom uit de FMEA software worden gehaald. Deze hoeft alleen nog maar te worden aangevuld met de laatste inzichten.

Verbeteringen borgen en documenteren
Wijzigingen en verbeteringen worden gedocumenteerd in de FMEA en worden daarmee makkelijk aantoonbaar voor de eigen organisatie, de klanten en auditors. Door bij nieuwe projecten weer gebruik te maken van de bestaande FMEA’s worden deze automatisch weer meegenomen in de nieuwe producten en processen.

Basis voor een effectief verbeter-beleid
Ook al is voor het project indertijd een acceptabel risico niveau bereikt, er zijn altijd nog voldoende kansen voor verbetering beschreven in de FMEA. Hierin is precies te zien waar het beste budget en capaciteit in kan worden geïnvesteerd om de volgende stap in kwaliteit te maken

Vergroten van de innovatiekracht
De structurele werkwijze van de FMEA en de gedegen functieanalyse vooraf geven een helder inzicht in de werkelijke behoefte van de klant en de huidige wijze waarop deze wordt ingevuld. Hiermee ontstaat een uitstekende voedingsbodem voor innovatie.

Conclusie

Zoals zo vaak gaat ook bij FMEA de kost voor de baat uit. Investeren in kennis, middelen en het goed organiseren van FMEA verdient zich snel terug door een efficiëntere werkwijze en veel hogere kwaliteit van de FMEA’s.

Meer weten? Tijdens het gratis FMEA event van Symbol BV op 8 april in Enschede ga ik verder in op het hoe en waarom van een goede voorbereiding van de FMEA sessies. U bent van harte welkom om daarbij te zijn en ik hoop u daar te begroeten! U kunt zich opgeven kan via de site van Symbol BV.

FMEA VAK-BLOG


Een beller is sneller!

Doet Samsung ook aan FMEA?

lees verder....


lopen leren - FMEA

Lopen leren

Voordat je kunt gaan rennen, moet je eerst.....      

lees verder.......


Links, rechts of toch in het midden?

FMEA volgorde

Er zijn verschillende normen geschreven over FMEA....          lees verder....


Meer rendement uit FMEA

minder inspanning en meer opbrengst van FMEA's.

Lees verder....


Gefilterd succes

Hoe hou je de FMEA overzichtelijk?   

 lees verder


Excel, niet of wel?

FMEA maken met Excel?    lees verder


Grote of kleine gevolgen?

Hoe en door wie de Ernst wordt bepaald

Lees verder>>


Waarmee kan ik u van dienst zijn?

meer succes door de klant te begrijpen

Lees verder>>


FC de kampioenen

Stel een FMEA topteam samen

Lees verder>>


AIAG:  ja of nee?

Wat is de beste FMEA lay-out voor u?

Lees verder>>

Weet wat je meet!

welke waarderingscatalogus gebruikt u?

Lees verder>>

Zo'n ding met gaatjes

de FMEA als kennis databank

Lees verder>>

Bang voor het F-Woord

Waarom FMEA helemaal niet eng is

Lees verder>>

Het oog van de meester

Over de rol van de manager

Lees verder >>

Appels en Peren
Het verschil tussen preventie en detectie.            Lees verder >>

Hoogtevrees
Wie is er bang van hoge RPN's?
Lees verder >>

FMEA project X
Hou de omvang van de FMEA in de hand!
Lees verder >>

Wat doen we met de Ingangscontrole? 
Wel of niet in de PFMEA?
Lees verder

REFERENTIES
 • Contact gegevens

  SmartFMEA
  Karrespoor 26
  7641HR Wierden

  06-54343420
  info@smartfmea.com

  Contact via mail